Kitap Tavsiyeleri: Disleksi – Özgül Öğrenme Güçlüğü [Youtube]

Efendim hoş geldiniz.

Bu kanala hala abone olmadıysanız olmanızı tavsiye ediyorum çünkü hem konuklarım çok güzel, hem ben çok güzelim, hem de kitaplarım güzel söylemesi ayıp.

Şimdi mesela bugünkü kitabı tanıtırken konuyu da nalatacağım. Kitap, böyle bir kitap. Disleksi. Aslında disleksiyi anlatayım biraz. Hep zannediliyor ki, işte ya yazamamak, ters yazmak, işte 3 yerine böyle yapmak, 8 yerine bilmem ne ve ya konuşurken zorluk çekmek veya harflerin yerini değiştirmek, sonra da geçiyor, bir zorluk ama basit bir şey zannediliyor ama oysa çok önemli bir şey. O kadar önemli ki. Aslında olay Özgül Öğrenme Güçlüğü. ÖÖG diyelim biz. Bu kitapta da böyle diyor. Özgül Öğrenme Güçlüğü için de disleksi, leksi zaten konuşmaktan gelen konuşmada zorluk, disgrafi var mesela, yazıda zorluk, grapho antik yunancadan geliyor, yazıda zorluk mesela. Dispraksi var mesela. Diskalkuli var mesela. Hesapta, matematikte problem olan.

Şimdi şurada ben şurayı şöyle işaretledim. Diyor ki; bu özgül öğrenme güçlüğünün içinde bu 4 tane disli olan şeyler var. Disleksi sadece bunlardan bir tanesi. Bunların bazı çocuklarda bir tanesi olur, bazı çocuklarda iki tane, bazılarında hepsi birden olur fakat bunların mümkün olduğu kadar erken teşhis edilmesi lazım. Çünkü bunlar matruşkalar gibi sanki çocuğun aa bir de busu varmış, bir şusu varmış gibi içinden habire başka problemler çıkartan şeyler bunlar ve çeşitli terapi yöntemleri var ve bu bir hastalık değil. Bu sol beyinde oluşan bir durum. Genlerde de, bazı değişik genler olduğu kitap yazıyor. Bundan dolayı oluşuyor ve aslında tabii enerji boyutunda bakacak olursak, düşünecek olursak iletişim zorluğu yaşayan ailelere geliyor bu çocuklar.

Zaten eskiden beri iletişim problemleri, ilişki problemleri olan ailelere bu çocuklar görevli geliyorlar zaten. Anne babaların çalışması lazım ama çocuğa da yardımcı olabilmek için anne baba da bir yandan içsel olarak çalışacak, bir yandan da çocuğun kitabın dediği aslında zekası normal ya da normal üstü, eğer normal üstüyse iki misli problem artıyor. Ama bunlar düşük zekalı çocuklar değiller. Yani konuşamıyor diye zekasında bir şey var değil. Ancak şöyle bir şey oluyor, buna yan etkisi olarak, bu durumun yan etkisi olarak hiperaktivite bozukluğu, yani dikkat eksilliği, dheb diyor ona da, işte orada problem başlıyor çünkü o psikiyatrik bir problem. Yani çocuğun çok gergin olması çok dürtüsel olması ve sert olması çocuğun hayatını da zorlaştırıyor, çevresini zorlaştırıyor. Okulda arkadaşlarıyla da uyum saplayamıyor. Onun için de ilaç kullanılması gerekiyor. Onun için de psikiyatri ilaç veriyor. Yani o ilacın da vakitlice alınması gerekiyor. Çok fazla bende bir kusur var duygusuna kapılmadan ilaçla kontrol altına alındığında o hiperaktivitesi bunun özgül öğrenme güçlüğüne de faydası oluyor. Yani ikisi birbirini tetiklediği için ikisinin birden ele alınması gerekiyor. Genelde aileler geç fark ediyor maalesef. Çünkü benim cocuğumda bir şey yok. Gözüne bir perde iniyor insanların. Aman aman bir şey yok, büyüyünce geçere başlıyorlar. Halbuki dikkatli olup, uyanık olup, ele alırlarsa hakikaten büyüyünce geçiyor yani o ara, açılmış olan ara, küçükkenden açılmış olan ara ergenken kapanıyor. Hiç merak etmeyin, bu geçiyor.

Teşekkürler.

Henüz yorum yok

Yorum Yazın