21 Eki Söyleşiler: Geçmişe takılı kalmaktan nasıl kurtuluruz? [Youtube]
Merhaba,
YouTube kanalımda birkaç çeşit başlık var. O başlıkların bir tanesi “Söyleşiler”. Şimdi, Söyleşilerdeki en başrol oyuncumuz olan Buket ile yapacağız. Onun hazırladığı soruları ben bilmiyorum. Kendisinden rica ettim, bilmeyeyim dedim. Kayıt esnasında duyayım, o anın enerjisi, o anın doğrusu ile cevap vereyim. Artık ne çıkarsa falımıza ne çıkarsa bahtımıza şeklinde başlıyoruz.
Buket Şengül: Merhabalar. Benim bugün hazırladım sorulardan aslında benim ilgili çeken geçmişe takılıp kalma konusuydu. Seninle sohbetlerimizde de hep bunlara değinirdik. İnsanlar çok fazla geçmişe takılıp kalıyorlar. Bundan nasıl kurtuluruz? Senin yöntemine göre de sormak istiyorum aslında bu soruyu
Yasemin Conker: Şimdi benim çalışmalarımda devamlı, sen de onu biliyorsun göz kapatılıyor. Çünkü o göz böyle açıkken her yeri tarar. Onun rengi, onun dokusu, onun derinliği derken, yani bilgileri tarar ve işi o çünkü. Göz açıkken beynimizin işi o ve onların süzerken, elerken, bölümlere ayırırken bulmak istediğimiz doğru şeyleri bulamayız. Sahneler de gözümüzün önüne gelmez.
Dolayısıyla gözümüzü kapatıyoruz, derin nefes alıp veriyoruz bir kere. O gün yaşadığımız bir olayda, ben bunu niye yaşadığım, niye buna sıkıldım, niye üzüldüm, niye kızdım diye sorarak belki geçmişten bir hikaye gelebilir önümüze. Yani geçmiş çocuklukta yaşadığımız, ne bileyim annemle kavga etmişim, babamla kavga etmişim, öyle bir sahne gelebilir. Yoksa ben geçmişi temizleyeyim, geçmişe takılmayayım… Yani çok büyük bir soru bu. Bilgisayara sanki “ne var ne yok?” demişsin gibi. Kısa devre yapar. Ama o sahne gelirse, o sahnede nasıl çalışacağını, işte o yöntemleri kitapta anlattım. İyi Oldum kitabında.
Geçmiş geldiği zaman gözümün önüne, çünkü her şey kayıtlı zaten hafızamızda. Beynimizin neresinde kayıtlı o henüz bulunamadı, bilim orada bilmiyor. Yani aslında bebek adımlarla ilerleyen de bir bilim var. Neyse onu ayrı bir sefer konuşuruz. Diyeceğim; o geçmişte, o sahne geldiğinde onu temizlediğinde, yani temizlemek diye tarif ediyorum ben, ona doğru sorular, oradaki sana sorular, oradaki senin duygusuna girip onu dönüştürebilmek… İstiyorsan ağla. Hatta diyorlar ki bazen; “çok yorucu bir şey oluyor işte bilinçaltı çıkıyor dışarı” falan. Bilinçaltı, bilinçüstü beni ilgilendirmiyor. Mühim olan o sahne ekrana gelmiş, hafızadan bir yerden çıkmış gelmiş. Demek ki o temizlenmek istiyor. Onu temizlediğin zaman yavaş yavaş takılmalar bitiyor.
Çünkü o takılmalar bir anda takılmadı ki. Yıllar boyunca sürdü. Onun için bir miktar, yani aylar boyunca temizlenecek.
Henüz yorum yok