Kitap Tavsiyeleri: 7 Kitap, 7 Dünya [Youtube]

Merhabalar,

Biliyorsunuz, bir bölüm olarak kitapları tanıtma bölümü demiştik. Youtube’daki bölümlerden biri. Bugün size 4-5 tane kitabı peş peşe tanıtmak istiyorum çünkü birbiriyle bağlantılı.

Mesela önce, ‘Eleştirel Psikoloji (Dennis Fox, Stephanie Austin, Isaac Prilleltensky)’ bu kitapla başlıyorum, ana akım psikolojiyi baya eleştiriyor bu kitap. Şöyle ki; bir bilim değildir diyor. Yani bilim olarak kendini tanımlamasın çünkü, insanların psikolojileri, gelen kültürden, aileden, toplumdan, zamandan bir sürü şeyden bağımsız değildir. Yani onlarla ilgilidir ve onlar değişkendir diyor. Dolayısıyla bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Baya da kalın bir kitap ama ana akım psikolojide de çok olum taraflar var yani ben tamamen o kısmı kötülemek anlamında değil ama bu eleştirel bakış açısını da görmek anlamında bu kitabı tavsiye ediyorum.

Ana akım psikolojinin, mesela, babalarından biri Freud, değil mi? Biliyoruz Freud’u. Serol Teber’in yazdığı ‘Bilimsel Bir Peri Masalı’, böyle bir kitap yani Freud’un hayatını anlatıyor, aile ve tarihsel romanı ve o kadar çok bilinmeyen yönlerini araştırmış, yazmış… Güzel bir kitap. Yalnız şöyle bir şey fark ettim ben bu kitabı okurken, Freud’un kendine çok faydası olmamış. Yani çok güzel şeyler keşfetmiş, psikolojiyi başlatmış, psikanalizi başlatmış, onun babası olmuş ve çok bilgiliymiş, hepsi tamam ama kendisi baya bir acılar çekmiş. Çektiği acılar, bu kitapta var ve şimdi artık zaten başka ekoller, başka kuramlar, başka teknikler gelişiyor hayatta. Mesela bunlardan bir tanesi çok güzel, bilişsel ve davranışçı terapi olan yani BDT dediğimiz, Bilişsel Davranışçı Terapinin ‘İyi Hissetmek’ adlı bu kitap, bunu çok çok tavsiye ediyorum çünkü bu, David Burns yazmış, bu Aaron Beck esas bu ekolün kurucusu ama Aaron Beck’ten ne yapmış, ne etmiş, hepsini toparlamış David Burns ve hepsini yazmış ve buradaki teknikleri kendi üzerinizde uygularsanız gene bir psikoloğa ihtiyacınız kalmayabilir. Bir psikoloğa giderseniz o da size zaten bunları uygulayacaktır. Bunlar tamamen düşünceleri incelemek ve çarpık düşüncelerimizi neler olduğunu, çarpık düşünce derken işte 10-11 tane çarpık düşünme şeklimiz var, onların hepsini bu kitapta bulursunuz.

Bunun dışında mesela psikanaliz deyince de gerçekten hem Irwin Yalom bu konuda çok iyi, yani hem halka anlatma şeklinde iyi hem kendisi kendi açıklığıyla anlatma çünkü bütün danışanlarını anlatırken kendinde de neler yaşamış onları da anlatıyor ve bu kitap ‘Güneşe Bakmak’ diyor ki, bir güneşe direkt bakamazsınız bir de ölüme direkt bakamazsınız diyor ve ölüm korkusu olanları nasıl çalıştırmış onları anlatıyor bu kitapta. Onun için de tavsiye ediyorum.

Irvin Yalom’un arkadaşını olduğunu duyduğum Engin Gençtan, onu bu sene kaybettik, onlar arkadaşlarmış ben öyle duydum, bilmiyorum ne kadara doğru, doğrudur ama… Çok çok değerli bir hocamızdı ve o da ‘Psikanaliz ve Sonrası Diye’ akımları çok güzel toparlamış, yazmış. Freud olsun, Adler olsun, Jung olsun, hepsini bu kitapta bulabilirsiniz. Ayrıca Engin Gençtan’ın çok güzel ‘Hayat’ diye bir kitabı var. ‘İnsan Olmak’ diye bir kitabı var, o şu anda burada yok ama o da çok güzeldir. Yani tanımları yapar, işte şu kişi şöyle yapıyorsa böyle olmuş demektir falan okurken ya kendinizi bulursunuz ya bir yakınızız görürsünüz, ‘aa demek ki bundan o öyle…’ Yani çok fazla tedavi yöntemi yazmaz ama tanım yazar, o açıdan çok güzeldir.

Ancak biz bu bilim midir değil midir derken mesela Yasemin Soysal’ın ‘Tek Suçlu Beyniniz’. Bu da çok güzel bir kitap ve bu bir kişisel gelişim kitabı ama bütün bunların yanı sıra insanlığa çok faydalı bir kitap olduğuna inanıyorum aynı zamanda ‘Tek Şişman Beyniniz’ diye de gene zayıflamak isteyenler için de bir tane daha kitabı var. Burada da gene teknikler yazıyor, beynin nasıl çalıştığı yazıyor, bu kitabı da o yüzden tavsiye ediyorum.

Teşekkür ederim.

Henüz yorum yok

Yorum Yazın