İçsel Çalışma: Sigaranın Bana Ne Faydası Var? [Youtube]

Yasemin: Merhaba Yeşim, hoş gedin,

Yeşim: Merhaba nasılsınız?

Yasemin: Sağ ol iyiyim sen nasılsın?

Yeşim: Teşekkür ederim, ben de iyiyim. Videolarınızı izledim. Çok hoşuma gitti. Benim de sigarayla ilgili sorunum var. Çok uzun zamandır içiyorum. Babam da içiyordu. Sizin çalışmalarınızı yapmaya çalıştım biraz. Yani, gözümün önünde canlandırmaya çalıştım, gözümün önüne gelen; annemin sigara içemeyen bir kişi olarak bağırıyor olması ve babamın sigara içerek gayet sakin karşısında duruyor olması.

Yasemin: Enteresan ama ben o gözünün önüne sahne getirmeyle çalıştırmıyorum sigarayı. Tamamen zihin, düşünce kalıplarıyla çalıştırıyorum.

Yeşim: Çok güzel.

Yasemin: Çok güzel, iyi ki sordun, iyi ki geldin. Şimdi birkaç yöntem var ama her yöntemi her durumda kullanmıyoruz. Tabii onu da anlatabilmek için böyle çok örnek vermek lazım anlaşılan. O yüzden de zaten bu çekimleri yapamaya kadara verdik, çünkü örnekler arttıkça herkes kendindekini bulacaktır diye düşünüyorum.

Şimdi sigarada şöyle çalışıyoruz; gözünü kapatıyorsun ve derin nefes alıp veriyorsun – istersen öyle yap şu anda- ve de ki ‘sigaranın bana ne faydası var?’ diye sor. Çünkü biz hep faydası olduğuna inandığımız şeylere hem yaratıyoruz hem bağımlılık geliştiriyoruz, hep buradan gidiyoruz. Ne faydası var? Sen yaktın şimdi mesela bir sigara, o anda ne hissediyorsun, neyine iyi geliyor?

Yeşim: Sakinleştiriyor beni.

Yasemin: Tamam. Derin nefes al ver. ‘Sigara beni sakinleştiriyor.’ Şimdi Byron Katie’nin sistemiyle çalışırsak eğer, onu aslında ben bir yazılı olarak da göstereceğim başka bir videoda, nasıl yapıyoruz diye. Dört tane soru soruyoruz. ‘Sigara beni sakinleştiriyor’ ya cümlen, şimdi gene gözün kapalı kalsın. ‘Bu doğru mu?’ diye içine sor. Evet ya da hayır, içinden ne gelirse o dur doğru olan. Evet mi geliyor.

Yeşim: Evet

Yasemin: İkinci sorumuz, ‘Bunun doğru olduğunu kesinlikle bilebilir miyim?’ diye sor…

Yeşim: Hayır.

Yasemin: Tamam. Buna inandığımda sigarayı yakıyorum işte her seferinde, görüyorsun herhalde onu. Şimdi derin nefes al ver. Dördüncü soru; buna hiç inanmasan ‘Ben nasıl bir Yeşim olurum?’ Yani sigara beni sakinleştiriyor diye kafamda bu düşünce hiç olmasa… bir an bekle bir an kendini gör. Nasıl bir Yeşim olursun? Mesela bende hiç böyle bir düşünce yok.

Yeşim: Kilo alırım düşüncesi var.

Yasemin: Ha onu ayrıca çalışacağız ama sigara beni sakinleştiriyor düşüncesi sende hiç olmasa… Bir an gör kendini, sigara içmeden de sakin olduğun anları gör mesela. Bir an göre. Bu düşünce yok sende. Çok güzel. Derin nefes al ver. Şimdi bunu beyin hatırladı. Bu kalıbın dışındaki gerçekliği hatırladı. Şimdi tersine çeviriyoruz. Çalışmanın ikinci bölümünde de ana cümleyi yani ‘Sigara beni sakinleştiriyor’ cümlesini tam tersine çevirdiğimizde, ‘Sigara beni sakinleştirmiyor’ oluyor. Bunun üç tane somut örneğini ver lütfen.

Yeşim: ‘Sigara beni sakinleştirmiyor’, daha sinirli oluyorum sigara içtiğim zaman. Sağlığıma iyi gelmiyor.

Yasemin: Evet.

Yeşim: Kötü koku oluyor.

Yasemin: Evet, ondan da bir sinirim bozuluyor. Çok güzel. Sigara beni kızdırıyor. Bir tane daha böyle tersine çevirebiliriz. Tam tersine.

Yeşim: Sigara beni kızdırıyor.

Yasemin: Buna üç tane somut örnek ver.

Bende var bir tane, vermemi ister misin?

Yeşim: Evet. Lütfen

Bulamadığımda çok kızgın oluyorum. Mesela.

Yeşim: Evet. Muhakkak yedek sigara bulunduruyorum. Bulamazsam ne yapacağımı bilemem diye düşünüyorum. Son sigaramı içtiğim zaman kızıyorum.

Yasemin: Evet baya bir kızgınlık sebebi oluyor yani. Çok güzel derin nefes al ver. Gözlerini açabilirsin.

Şimdi bak ne yaptık? Sana beynin ‘faydası var’ı empoze etmişken, sen ‘aaa yokmuş, aslında beni sakinleştirmiyormuş, sinirlendiriyormuş’u gördün. Şimdi canın daha az isteyecek. Bunu gördüğü için. Buradan düşünce kendiliğinden gittiği için daha az isteyecek. Canın yine isteyebilir çünkü bir düşünce çalıştık sadece. İsterse yak gene bir tane ama yine sorgula, yine gözünü kapat. İçerken bile sorgulayabilirsin ama söndürdükten sonra daha rahat olur. Yazarak da yapabilirsin. Yazarak çok daha rahat. Yani gözünü kapatıyorsun soruyorsun, gözünü açıp yazıyorsun bulduğunu. Tekrar kapatıp sorup, tekrar açıp yazıp öyle öyle.

Yeşim: Çok güzel.

Yasemin: Ondan sonra mesela işte diyelim ki; ‘sigara bana arkadaş oluyor’ buldun mesela. Öbür düşünce onunla çalışıyorsun. Bir tane daha buldun onunla da çalışıyorsun. Hakikaten de istemez oluyor canın. Bir haftada falan bunu çözüyorsun, bitiyor, gidiyor.

Yeşim: Çok güzel, bu çalışmayı yapacağım.

Yasemin: Çok sağ ol. Teşekkür ederim bunu sorduğun için.

Yeşim: Ben teşekkür ederim, çok mutlu ettiniz beni.

Yasemin: Görüşürüz.

Henüz yorum yok

Yorum Yazın